Vilka fönster ska jag välja?

Idag finns det en uppsjö med olika fönster på marknaden. Förutom olika tillverkningsmaterial kan det vara stora skillnader på isolering (u-värde), funktioner, utseende och kvalité. Det är inte enkelt att välja vilket fönster som passar just dig och dina behov. Därför erbjuder vi kostnadsfria hembesök där en fönsterexpert från oss hjälper dig i valet.

Aluminiumbeklädda fönster

Det är som ett vanligt träfönster i grunden med skillnaden att utsidan är beklätt med aluminium. Detta gör att fönstret är i princip underhållsfritt då det inte behövs målas om. Våra aluminiumfönster är lackerade med matt glans för att efterlikna trä så långt det går, många kan inte se skillnad på våra aluminiumfönster och vanliga träfönster. Det finns både sidohängda och vridfönster med aluminiumbeklädd utsida. Vi rekommenderar aluminiumbeklädda fönster om du vill ha ett lättskött och fint fönster, ska det dessutom sitta på ett väderutsatt ställe är detta det självklara valet. Läs mer om våra aluminiumbeklädda fönster här.

Träfönster

Förr användes nästan uteslutande rena träfönster när man byggde hus och många tycker fortfarande att det är det vackraste alternativet. Träfönster behöver underhållas och målas om med jämna mellanrum vilket gör att livslängden inte är så lång i utsatta miljöer. Fönsterna öppnas utåt och finns både som sidohängda och som vridfönster. Vi rekommenderar träfönster till gamla gårdar och sekelskifteshus eller där man prioriterar utseende före underhåll. Läs mer om våra träfönster här.

Pvc-fönster

Plastfönster även kallat pvc-fönster är något som snabbt blivit populärt på marknaden under de senaste 10 åren. De två största fördelarna med dessa fönster är priset och att de är underhållsfria, dock skiljer de sig på både utseendet och öppningsfunktion. Våra pvc-fönster öppnas inåt men har också en tilt-/vädringsfunktion vilket betyder att fönsterbågen kan tiltas inåt i ovankant. Vi rekommenderar pvc-fönster om priset är det viktigaste. Läs mer om våra pvc-fönster här.

Utseende och stil

Det är viktigt att dina nya fönster passar väl med husets stil. Att byta ut ett gammalt 2-luftfönster mot ett stort fönster utan mittpost kan bli väldigt fel. Försök alltid behålla fönsternas indelning och utseende så långt det går. Bor du i ett väldigt gammalt hus kanske någon tidigare ägare redan har bytt fönster, försök då ta reda på hur originalfönsterna såg ut eller välj ett utseende som stämmer överens med tiden då huset byggdes. Även ett modernt vridfönster kan se gammaldags ut med hjälp av mittposter och spröjs.