Spröjs & poster

Spröjs var från början de träpinnar som användes för att foga samman små munblåsta glasrutor till större fönster. De bildade vackra mönster som lever kvar än idag. Spröjs adderar till husets personlighet, stil och känsla. Idag använder vi spröjs för att ge fastigheten det rätta utseendet och känsla.  En mittpost är en glasdelande stolpe som delar glasrutan i två delar, med en mittpost kan du t.ex. få ett vridfönster att efterlikna ett gammalt 2-luftfönster.

Vi rekommenderar alltid att man ska försöka hålla sig till husets ursprungliga stil och utseende. Att sätta en hel stor glasruta där det tidigare har varit delade fönster kan ge ett väldigt malplacerat intryck. Lika så att till exempel sätta spröjs på fönster där det aldrig tidigare har funnits spröjs, kom ihåg att arkitekten hade en tanke med varför fönsterna ser ut som de gör.

Löstagbar spröjs

Utanpåliggande spröjs som går att plocka bort. Spröjsen målas alltid runt om i samma kulör som fönstrets utsida. Till aluminiumbeklädda fönster är spröjsen helt i aluminium och finns i bredderna 71mm och 31mm. Till träfönster tillverkas spröjsen i pvc om den är standardvit, vid kulör tillverkas den i trä. Spröjsen till träfönster är 66mm eller 30mm bred.

Mellanglasspröjs

För att slippa behöva plocka bort spröjsen vid putsning finns mellanglasspröjs. Spröjsen är placerad inne i glaskassetten och behöver således aldrig underhållas. Mellanglasspröjsen finns endast i vit kulör och är 26mm bred.

Glasdelande mittpost

En glasdelande post är en stolpe som delar glasrutan i ett fönster. Du kan till exempel ha ett vridfönster med två ståendes mittstolpar som bilden visar. På så sätt behåller du glasets indelning men hela fönsterbågen öppnas i ett stycke.