Vanliga frågor

Här samlar vi vanliga frågor om fönsterbyte som förhoppningsvis kan vara till hjälp.
Du är välkommen att kontakta oss om du har andra frågor eller funderingar.

Varför bildas kondens?

Utvändig kondens
På energieffektiva fönster kan kondens uppstå på det yttersta glaset. Detta är speciellt vanligt förekommande under vår och höst då temperaturskillnaderna ofta är stora mellan dag och natt. Ett energieffektivt fönster läcker inte ut någon värme till det yttersta glaset som därför blir kallare än sin omgivning. Detta tillsammans med fuktig luft utomhus kan bidra till kondens. Kondensen uppstår ofta på natten och försvinner under morgonen när glaset efterhand värms upp av solen. En öppen placering utan avskärmande buskar och träd i närheten, inget eller litet takutsprång ovanför, placering långt ut i fasaden etc är några faktorer som påverkar.

Invändig kondens
Kondens på det innersta glaset uppstår då varm och fuktig rumsluft kyls ned vid glasets kalla yta. Ett dåligt isolerande fönster kan bilda kondens då kylan utomhus släpps igenom och kyler ner glaset på insidan. Även otillräcklig eller icke fungerande ventilation kan ge kondens. Djupa smygar, täta gardinarrangemang kan hindra värmen från radiatorer att strömma upp utefter glasytan och värma den.

Kondens mellan glasen
Kondens mellan glas uppstår då glaskassetten är punkterad och argongasen har läckt ut. Om glaskassetten är punkterad kan fuktig luft läcka in och isoleringen har försämrats, glaset behöver bytas. Vi lämnar 10 års garanti mot kondens mellan glas.

Vad är u-värde?

U-värde är ett mått som mäter fönsters energiförlust. Ett lågt u-värde betyder att fönstret släpper ut mindre värme, det är alltså mer energieffektivt. Många anger enbart glasets u-värde vilket inte är särskilt viktigt i det stora sammanhanget då även fönstrets karm och båge släpper igenom värme. Kolla därför så att u-värdet som anges är hela fönstrets konstruktion, vi anger alltid hela fönstrets u-värde.

Kan man byta fönster på vintern?

Självklart! Vi byter fönster under alla årets månader. Våra montörer är experter på fönsterbyte och tiden från att det gamla fönstret lyfts ut till det nya sitter på plats går väldigt snabbt och vi byter bara ett fönster i taget. Vi försöker dock undvika byta fönster vid extremt väder såsom kraftig blåst, regn eller extrem kyla.

Vad kostar ett fönsterbyte?

Vi jobbar enbart med fasta priser. Det pris vi kommer överens om är det du betalar för ditt fönsterbyte. Men vad kostar då ett fönsterbyte? Tyvärr är det väldigt svårt att säga då nästan alla fönsterbyten är olika. Priset beror på antalet produkter, vilka modeller som väljs, hur huset ser ut och vilka tillbehör/tillval som önskas. För att kunna få ett pris på just ditt fönsterbyte, vänligen boka kostnadsfritt hembesök.

3-glas eller 2-glas?

Ett 3-glasfönster isolerar ofta bättre än ett 2-glas. Vi rekommenderar att välja 3-glas till åretruntbostäder medans det kan räcka med 2-glas till sommarstugan och garaget. En annan faktor som skiljer är ljudisoleringen där det ofta är betydligt bättre ljudisolering i en 3-glaskassett. Stora fönster kan behöva tillverkas med 2-glaskassett på grund av vikten.